En byggnad helt gjord i glas

En byggnad helt gjord i glas

I natt drömde jag att jag bodde i ett hus helt gjort av glas. Tänk dig ett pepparkakshus, fast helt gjort i glas. Ytterväggarna var gjorda av såna där glasblock som många har i sina duschar. Jag har även sett att de satt upp såna som avskiljare i lägenheter och hus, ni vet säkert vad jag menar. Taket hade jag satt ihop av delar från växthus som jag hittat billigt ute på nätet. Dörren hade jag satt ihop av olika glaspartier som hade blivit över vid en renovering av stadens kyrka. Fönstren bestod av återvunnet glas från vinflaskor som jag gjort själv.

Hur göra egna fönster?

Nu undrar ni säkert hur man gör egna fönster? Det är inte alls svårt: rengör urdruckna vinflaskor (får absolut inte vara vin kvar i flaskorna). Sortera dom i färgordning, blanda inte färgerna om du vill ha gröna, bruna eller genomskinliga fönster. Lägg de urdruckna flaskorna i varmt vatten med fönstertvätt i så att etiketterna lossnar. När du fått loss etiketterna så sköljs flaskorna av ordentligt med hett vatten. Lägg dom därefter i en långpanna som klätts med aluminiumfolie. Folien formar du till en fyrkant med ca 5 millimeter höga kanter.

Dags att smälta i ugnen

För bästa resultat så läggs flaskorna in i en kall ugn. Sätt ugnen på 150 grader. För fyra flaskor tar det ca 750 timmar att smälta, har du lagt sex flaskor i långpannan så får du räkna med 1.250 timmar innan de har smält. När det är klart att ta ut ur ugnen, det ser du genom att ingen fast massa längre finns kvar, var beredd med en vass kniv. Ställ plåten på ett plant underlag och skär några snabba snitt med kniven så att du får fyrkanter ca 15 x 15 centimeter. Låt dessa nu stelna, vilket tar runt 4-5 timmar.

Montering av fönstren

När glaset stelnat är det dags att montera ihop dom, antingen så använder du drivved för att få fönster som inte består av glas. Alternativt så använder du glasfogmassa och monterar ihop fönstren med detta. Har du gjort flera färger så blir det som ett lapptäcke av glas.

När drömmen blev mardröm

Vaknar med ett ryck, sängen är genomblöt av svett och jag är helt förtvivlad. Det tar en liten stund innan jag kommer på varför! Jag har insett att huset måste ju putsas! Har man ett trähus så kanske det räcker att måla om huset typ vart tjugonde år. Men jag har ju ett hus bestående av glas, och det måste ju putsas åtminstone ett par gånger om året. Nyvaken sätter jag igång att leta på nätet efter utrusning som behövs vid rengöring av fönster och hittar bland annat fönsterskrapor från Ettore. Det kanske kan vara ett alternativ? Under mitt letande (som inte håller på så länge, för jag inser snabbt att allt varit en dröm) dyker istället order Fönsterputs i Stockholm upp vilket genast underlättar för mig. Det finns ju firmor som jobbar med detta, och jag har ju ändå drömt allt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *