Gästbloggare: Ljudproffset Christian Schneider

Inledning

Hej alla galna läsare till Mikes magiska mirakelblogg.  Jag heter Christian Schneider. Jobbat med musik heltid i 15 år, innan jag sadlade om till att bli webbutvecklare Stockholm. Anledningen till att jag bytte bransch va helt enkelt för jag va trött på nudlar och mamma Skans. Idag tänkte jag att vi skulle prata lite om det fantastiska fenomenet att spela in och få ljud att låta bra. Jag driver ju en mysig podcaststudio på Karlaplan i Stockholm, där spelar vi in allt ifrån små poddar till några lite mer kända. Jag var t.ex producent för framgångspoddens första 150 avsnitt eller nåt sånt. När man spelar in en podcast så behövs det inte så megabra utrustning, även om jag har det i studion så är faktiskt rummet det viktigaste. Om du sitter och pratar i ett dåligt rum spelar det liksom ingen roll om du har en mikrofon för fyra miljoner svenska kronor, det kommer låta bajs ändå. Men ett bra rum så blir det bra direkt.

Vad behöver man?

Du behöver ett par mikrofoner till att börja med, i min studio så använder vi två stycken Ehrlundmikrofoner, ehrlund är en svensk tillverkare som har ett eget triangelformad kapsel som fångar upp basen mycket tydligare. Det är samma mikrofoner som t.ex. Mix Megapol och Rix FM har i deras program, så dom låter väldigt bra, kostar väl typ 15000kr styck.

Sen behöver man ett ljudkort och en dator. Jag använder mig själv av Antelope Audios Orion 32 som jag tycker är helt sinnessjukt bra. Det absolut bästa ljudsystemet jag nånsin använt. Omvandlarna är i en helt egen liga. Jag köpte det på DLX Music i Stockholm efter rekommendation av en kompis som jobbar där. Antelope har på senare år blivit ett riktigt kvalitetsmärke och används av bland annat Cutting Room som är en stor känd masteringsstudio i Stockholm.

 

Sen behöver man givetvis en dator, jag har en Mac Pro ifrån Apple. Den s.k soptunnan. Den är jäkligt fet och har aldrig gjort mig besviken. Man behöver givetvis inte en sån fet dator för att spela in en pod. Men jag har använt den mycket när jag producerat musik också då man behöver lite mer kraft så att säga.

Vilka program är bäst?

Det finns inget program som låter bäst eller ”är” bäst, utan välj det som du tycker du gör ett bäst resultat i. Jag själv spelar in podcasts i Protools ifrån Avid, men jag skulle aldrig använda det till att producera musik, då använder jag istället Logic Pro ifrån Apple. Men andra bra program som finns är ju t.ex. Presonus Studio One, som är en mix av typ Protools och Logic Pro. Sen finns det massor med andra program också men det är dom tre jag använt. Jag mixade t.ex vår låt En Värld Full Av Strider till melodifsetivalen i Presonus Studio One.

Att tänka på när man klipper och splear in är att hålla koll på faserna, så det inte blir fasfel och sånt, det är väldigt vanligt, ju fler mikrofoner man har ju större risk är det att man får massa fasfel och skit. Men det är ett helt annat inlägg.

Slutsats

Ljud är kul, se till att ha ett bra rum, sen är det andra inte ”lika” viktigt, men det är ändå viktigt, men sitter du i ett bra rum kan en mikrofon för 1000kr låta helt amazing också. Jag har spelat in låtar i garderoben som blivit låtar som många hört osv, men garderoben lät bra så ingen tänker på vart det är inspelat. Lycka till med dina inspelningar och det går fint att kontakta mig på hello(at)wonderbird(punkt)se ifall ni skulle undra nånting om hur man får till bra ljud eller vilka program man ska välja för inspelning osv.

Lycka till fukkers!!

 

//Snyd$

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *