Är det superskoj att vara elektriker?

Vad har jag gjort?

Jag har själv jobbat som hantverkare i väldigt många år. Mitt första arbete som hantverkare var som tekniker och installatör inom inbrottslarm, passersystem och kameraövervakning.
Det följdes av att byta till ett företag som bara var verksamma inom kameraövervakning. Något som passade mig väldigt bra för det var faktiskt det som jag fastnade för inom säkerhet.

Resor

På det företaget fick jag resa väldigt mycket runt om i landet då vi hade rikstäckande kunder. Alltså stora kedjekunder. Tänk typ Coop.

Elektrikerna då

Och på alla dessa nybyggnationer man var på fanns det självklart alltid en eller flera elektriker på plats. Och jag undrar liksom hur kul de egentligen tycker att det är. I min värld känns det som att det är ett väldigt statiskt arbete. De drar samma (inte samma men aah, ni fattar) kablar, till likadana centraler, för samma ändamål.
Visst, det kanske är mycket styrningar och reläer som ska funka på samma sätt. Men i mina tankar blir det liksom… Jaha, ska de sätta upp fler uttag där?

Respekt till Elektriker i Bromma

Jag har full förståelse och respekt för de som arbetar med el. Framför allt träffade jag på några riktigt bra elektriker i Bromma som hade jobbat med det i över 35 år. Och de älskade det!
Och jag menar, det är ju ett riskfyllt arbete. Framför allt de som håller på med starkström. Eller ännu värre, de som jobbar på typ kraftverk och sånt. Jag undrar lite hur det funkar hos Vattenfall eller Fortum eller så. Men ja ja.

bromma elektriker tummen upp

Jobba på ackord

Jag har förstått det som att elektriker ofta jobbar på något som kallas för ackord. Alltså inte som har något med musik att göra. Utan som jag förstår det är det som att man får typ 100 timmar på sig att jobba för det är så säljaren har räknat. Sen gör man jobbet på 83 timmar. Då får elektrikern en bit av kakan på de 17 timmar som blir över. Elfirman ska ju självklart ha sin bit också, det förstår man ju. Men det verkar i alla fall vara ett schysst sätt att kunna tjäna lite extra pengar. Inte för att elektriker behöver det, det är väl sen tidigare känt. Att elektriker tjänar bra med pengar.

Skulle jag vilja bli elektriker?

Nej jag tror inte det. Summa summarum så tror jag inte att elektriker är mitt yrke. Jobben kan vara förlagda tidiga morgnar. Eller sena kvällen. Det kan innebär jourarbete, vilket inte riktigt passar ihop med mitt privatliv med två små barn. Visst, pengarna kanske är bra men det är inte alltid det viktiga.
Visst vore det bra att lära sig hur en elektriker arbetar så att man i framtiden kanske vet hur saker och ting fungerar. Alltså, så att man inte behöver anlita en elektriker själv.

Skulle jag återvända till hantverksyrket skulle det nog bli inom något annat. Kanske tillbaka till säkerhetsbranschen där det “händer lite mer”.

Tills vidare har jag ju mitt lite ölbryggande som mitt lilla hantverk. Det får räcka med det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *