Allt Du Behöver Veta Inför Sommarens Trädgårdsskötsel

Allt Du Behöver Veta Inför Sommarens Trädgårdsskötsel

Nuförtiden är det fler och fler människor som upptäcker glädjen i att “gräva” i jorden – men vuxna kanske föredrar termen ” trädgårdsskötsel.” Trädgårdsarbete är särskilt hett just nu, med nästan 20 procent fler hushåll som hoppat på det växande tåget under de senaste fem åren.

Förnyat intresse för trädgårdsarbete kan delvis bero på den lokala matrörelsen (tänk eko). Den här växande gruppen av människor är intresserade av att få större tillgång till hälsosamma livsmedel av hög kvalitet, och ha koll på vart deras mat kommer ifrån och stötta miljön och den lokala ekonomin. Trädgårdsskötsel (särskilt ekologiskt trädgårdsarbete) passar verkligen in här!

Trädgårdsskötsel har också visat sig ha betydande hälsofördelar. Till att börja med uppmuntrar det människor att engagera sig i andra beteenden och aktiviteter som främjar välbefinnande. Till exempel konsumerar de som är involverade av trädgårdsskötsel mer frukt och grönsaker än de som inte ägnar någon tid åt trädgården.

När trädgårdsentusiaster väljer att odla mat organiskt, minskar de deras exponering för bekämpningsmedel och potentiellt äter de mat med högre näringsinnehåll. Trädgårdsskötsel minskar också stress och förbättrar mental hälsa. Och det räknas som en måttlig intensitetsövning, vilket kan hjälpa människor att leva längre liv.

Med alla dessa goda skäl till trädgårdsskötsel, vad väntar du på? Låt oss titta lite snabbt på vad växter i allmänhet kräver;

Vad en växt eller planta behöver

Växter är ungefär som människor – varje typ av växt har en unik “personlighet” och gillar olika saker (vatten, solljus, jordart, etc.). Vissa växter gillar det varmt och soligt, medan andra gillar det svalare eller fuktigt (eller båda). Det är roligt men kan ta några experiment (och forskning) för att lära sig vad som fungerar bäst för en viss typ av växt. Med detta sagt, så kräver nästan alla växter några grundläggande ingredienser:

Solen: Växter är ganska magiska, eftersom de utnyttjar energi från solen och genom fotosyntes omvandlar den energin till sina vävnader. Eftersom växter behöver solen för att växa, behöver många växter, inklusive de flesta frukter och grönsaker, en bra mängd direkt solljus under dagen. Har du en skuggigare tomt? Forska på vilka växter som föredrar skuggiga förhållanden om du har mindre ljus tillgängligt.

Vatten: Växter behöver också vatten, och det är ofta den mängd vatten som är tillgängligt som kommer att hålla växter från att vissna upp i sommarsolen och värmen. På många ställen kan det vara nödvändigt att vattna din trädgård regelbundet för att hålla växterna glada. Tänk på dina vattenkällor; om de inte är nära det område där du ska utföra din trädgårdsskötsel, kommer det att vara viktigt att räkna ut ett system för att transportera vatten till din trädgård.

Näringsämne: Precis som människor, behöver växter näringsämnen för att växa sig friska och starka (och dessa näringsämnen passas vidare till oss när vi äter växter som mat). I synnerhet behöver växter kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Dessa näringsämnen kan antingen härledas från jorden, eller så kommer det vara något som du lägger till genom din trädgårdsskötsel.

Med denna kunskap kan du nu ge dig ut i trädgårdslandet och göra allt för att få dina växter och grönsaker att må så bra de bara kan så att du kan skörda både arbete och frukt åt din kropp mot en bättre hälsa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *